Cum gazduim site-uri pe FreeBSD fara panou de control

Nevoia tot mai mare de găzduire a site-urilor mele într-un mediu mai sigur și cu un randament bun de performanță, m-au condus spre sistemul de operare FreeBSD. După ce am testat majoritatea distribuțiilor am ajuns la concluzia că acest sistem este cel mai optim în organizarea și partajarea resurselor serverului, încât să nu existe probleme de îngreunare a sistemului atunci când este *supra-solicitat.
Pentru aceasta, am creat un mic script. Ce face acesta? Ei bine, el instalează componentele FEMP (Combinația de FreeBSD, Nginx, MySQL și PHP) pentru noi și ne dă posibilitatea de a adăuga ușor un website pe server, fără a fi nevoie să scriem de fiecare dată fișierele de configurație pentru acestea.
Nu spun că nu este ok să instalăm un panou de control care să facă toate acestea, dar, pe parcursul timpului mi-am dat seama că nu are rost ca resursele să fie irosite (un panou de control consumă destule) și în plus putem învăța cum funcționează sistemul, cum putem aduce îmbunătățiri ș.a.
Proiectul și descrierea lui le puteți găsi aici: GitHub
Acesta a fost testat pe un fresh droplet de la DigitalOcean.
Succes!
*Notă: sunt mai mulți factori care pot influența performanțele serverului. (bandă, memorie, CPU, etc.)

Silviu Stroe
I'm Silviu and I run Brainic, a mobile-focused software agency. I'm also a member of Nokia and Yahoo wall of fame. My interests are in low-code/no-code development and bleeding-edge technologies.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *